Fotboll är världens största sport, både sett till antalet utövare och till antalet åskådare. Också i Sverige stämmer detta, även om antalet åskådare, det dras upp av ett fåtal lag med mycket stort publikstöd. För att bli en duktig fotbollsspelare krävs bland annat hård träning, och träning är dagens ämne.

Närmare bestämt så är det försäsongsträningen vi tänkte se närmare på, den som anses vara den tråkigaste delen av fotbollsträning.

fotbollsskor

Träning under vintern

Att träna under vintern har ju förstås sina nackdelar, i och med att det är svårt att träna en del saker när landskapet är fruset och snöklätt. Därför så tänkte vi bland annat tipsa om några redskap för inomhusträning som vi funnit på Gymkompaniets hemsida. Vi tänkte välja de redskap vi tycker är bäst lämpade för fotbollsträning. Notera också att mycket fotbollsträning som sker med styrketräningsredskap ska ske på medelhög nivå, alldeles för stora muskler brukar kunna hämma smidighet och snabbhet.

• Kettlebells – Kettlebells är en gammal rysk uppfinning som använts av militär och brottare traditionellt sett. Dessa klot med handtag är effektiva träningsredskap eftersom de är så mångsidiga. Du kan använda dem till nästan vad som helst. Helt perfekt att använda när man kör cirkelträning, sök bara upp vilken typ av träning som är mest effektiv att tillämpa för att få ut maximalt i fotbollssynpunkt.
  • Löpning – Den allra mest klassiska typen av försäsongsträning, och också den förmodat mest avskydda, det är löpträning det. Det som dock många gör fel på lägre nivå är att de bara nöter och nöter och nöter med längre distanser. Faktum är att man kommit fram till att det är genom att träna löpning så likvärdigt som det sker på en fotbollsplan som möjligt som det ger bäst resultat. Sen är det inte fel att att träna uthålligheten ibland förstås. Bor du där det är alldeles för mycket snö för att det ska vara rimligt att springa utomhus, ja då finns det ju förstås bra moderna löpband att tillgå.

Träning med boll

Att träna med boll säger ju sig självt att det måste man göra fastän det är försäsong och fokus ligger mer på det fysiska än det tekniska. Men det är ett samspel som måste fungera. Beroende på vad det är på för nivå man håller till på så är det lite olika fokus, är man exempelvis på en högre nivå så är det ofta nya spelsystem som ska tränas in, löpvägar som ska nötas in, frisparksvarianter och så vidare. Något som dock ingår på alla nivåer är det man börjar med redan som barn när man spelar fotboll. De utomordentligt söndertjatade passningsövningarna av olika slag.

Dessa är dock mycket viktiga, och en bra tränare får sina spelare att förstå att det handlar om att kunna omsätta precis samma saker till matchsituation. Är det så en pedagogisk tränare så berättar han vilka scenarion och skeden so just denna övning används i matchsituation. På Svenska Fotbollsförbundets hemsida kan du ladda hem ett dokument där du finner en stor mängd av dessa övningar.