Gröndal är en söderort som tillhör Stockholms kommun. Det ligger väster om Liljeholmen och är ett fantastiskt fint ställe.

Området började som en fabriksstad för arbetarklassen då man började bygga ut Västra stambanan som skulle gå förbi Liljeholmen under 1860-talet.

Under 1926-1934 hette faktiskt staden Ekensberg men döptes om till Gröndal efter egendomen. Staden fick sig lite berömmelse när arkitektfirman Backström & Reinius ritade de numera kända stjärnhusen som uppfördes först där. Husen var formade som stjärnor med tre flyglar och ett centralt trapphus i mitten. Det var även Gröndal som fick de första terasshusen som numera är blåmärkta av Stockholms stadsmuseum på grund av att så många ursprungliga detaljer finns kvar än i dag. Husen ritades av samma firma och ansågs kunna tackla mer varierande terräng med nackdelen att endast en del av huset hade dagsljus.

Mycket har förändrats sedan staden föddes och numera finns det bara kvar en handfull hus som härstammar från tiden då man reste arbetarbostäder. De anses ha kulturhistorisk värde, speciellt “Villa Utsikten” som har en karaktäristisk lökkupol längst upp.

Gröndal blomstrade under tidigt 1900-tal med flera industriområden såsom svavelsyrefabrik, snickerifabriker, varvsindustri och såklart banbygget. På 60-talet anlade man Essingeleden som skär rätt igenom Gröndal och Liljeholmen. Då byggdes även tre broar runt området. Tio år senare var det ett faktum att Gröndals industritid var förbi.

Storheter Jens Lapidus, Stefan och Viktor Estby kommer samtliga från Gröndal. För en stad med så få som 7 000 invånare är det något att vara stolt över. Gröndal är även känd för sitt hälsocentrum som alla scaniaanställda såväl som deras familjmedlemmar kan besöka.

Gröndals IK har länge varit stadens stolthet. I hela 82 år har Gröndals IK bedrivit en klubbverksamhet. Klubben har flyttats ner till division 7 på grund av ekonomiska problem. Klubbledningen tog dock beslutet att år 2010 slå sig ihop med en annan klubb och kunder därför börja spel i division 6. Idag spelar Gröndals IK i division 5.